Együttműködés a pálinkafogyasztás érdekében

A dokumentumot Oroszné Prekop Erzsébet, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója látta el kézjegyével. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta: fontos a testület számára, hogy a pálinka, mint nemzeti ital megfelelő minőségben kerüljön a bel- és a külföldi fogyasztók elé. Aláhúzta: ennek legfontosabb kritériuma, hogy 100 százalékosan magyar gyümölcsből – azt Magyarországon lepárolva – kerüljön a palackokba az eredeti, jó minőségű magyar pálinka. Oroszné Prekop Erzsébet jelezte: a pálinkatanácsnak 13 tagja van, amelyből kettőt az agrárpolitikáért, egyet pedig az adópolitikáért felelős miniszter delegál, a többiek a pálinkával foglalkozó szakmai szervezeteket képviselik. A testület legfontosabb feladata a pálinka minőségének, eredetének a védelme, a tanács koordinálja az ez irányú tevékenységet. Wittich Tamás kiemelte: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény felhatalmazza arra, hogy eljárjon mindazokkal szemben, akik esetleg megtévesztik a fogyasztókat, így a hatóság őrködik azon, hogy az áruk jó minőségűek legyenek. Aláhúzta: a hatóságnak a reklámtörvényből fakadóan ellenőriznie kell, hogy az alkoholt, így például a pálinkát nem reklámozzák-e egészségügyi vagy oktatási intézményekhez olyan közel, hogy azt már nem szabad megengedni. Magyarországon a kereskedelmi célból előállított pálinka mennyisége évente mintegy 1,5-2,0 millió liter. Ez még mindig kevesebb, mint a bérfőzés keretében előállított évi 5 millió liter pálinka. A kereskedelmi főzésű pálinkák fogyasztása évente mintegy 10 százalékkal nő, ezzel párhuzamosan, a bérfőzés volumene évente 10 százalékkal csökken – derül ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Élelmiszerlánc-elemzési Főosztályának adataiból. Az egy főre eső magyar szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve, évente 3,0-3,5 liter körül mozog. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter. A közelmúltban Gráf József, az agrártárca vezetője arról beszélt, hogy az utóbbi hónapokban 35-40 pálinkafőzde jutott mintegy 3,5-4 milliárd forint uniós pénzhez technológiai korszerűsítésre, ez mintegy 10 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását tette lehetővé.

Vélemény, hozzászólás?