Hatályos a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló jogszabály
A lakosság 96 százaléka támogatja az élelmiszerek fokozott ellenőrzését. Az Európa több országában már működő másodlagos élelmiszervizsgálattal – amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint – a termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszervizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják. A Magyarországon újnak számító rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (például hús, friss zöldség és gyümölcs, tej, tejtermékek) 2 nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz a felügyeleti szerveknek, a szükséges adatok közé tartozik a szállítmány mennyisége, beszerzési ára, származási helye, az első magyarországi tárolási helyszín. Így a hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti. Az MgSzH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek. A vizsgálatok nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzik. A húsáruknál alkalmazott eddigi szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MgSzH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100 százalékát ellenőrzi. Ezzel kiküszöbölhetővé válik a dátum átcímkézés, átírás és az élelmiszerhamisítás. A új rendelet előírásait megszegők szigorú szankciókra számíthatnak.










Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.