Lekvárfőző üzem indult Szomoron
Alacsony hőfokon működő, a gyümölcsök vitamintartalmát és ízanyagait megőrző lekvárfőző üzemet indított a Komárom-Esztergom megyei Szomoron a Barack-Virág Kft. – tájékoztatott az ügyvezető. Kosztka Ernő elmondta, cége kerttervezés és építőipari tevékenység mellett 15 hektáron termel gyümölcsöt. A 30 millió forintos lekvárfőző üzem megépítésre Leader pályázaton nyertek 20 millió forintos támogatást. Az előkészített alapanyagot 300 literes vákuumüstben, 50 fokon főzik ki és hőkezelik. A gyártmányok egyike sem tartalmaz tartósítószert. A zárt és alacsony hőfokú rendszer révén sikerült elérni, hogy a lekvárok megőrzik magas vitamintartalmukat és eredeti ízüket. Terveik szerint egy évben öt hónapig tudják működtetni a lekvárfőző üzemet, ezalatt félmillió üvegnél több készterméket tudnak előállítani. Készítményeik a tudatos táplálkozás igényeit kiszolgáló üzletekben találhatók meg, illetve gyártanak nagykiszerelésű lekvárokat, cukrászdák, pékségek részére, valamint Angliába és Németországba exportálnak kisebb mennyiséget. A Barack-Virág Kft-ben jelenleg 15-en dolgoznak, éves árbevételük 100 millió forint alatt van. Terveik szerint a lekvárfőző üzem beindításával az árbevétel 30 százalékkal növekedhet és ezzel nyereségessé válhat a cég gyümölcstermesztő részlege.