Program indul a makói hagymatermesztés újjáélesztéséért

A VM közleménye emlékeztet: a minisztérium minden segítséget megad a megfelelő fajták kiválasztásához, a nemesítéshez, a termények piacra juttatásához, a marketinghez. A kertészeti kultúrát támogató pályázatokkal anyagi forrást is biztosít a termelőknek. Ennek érdekében készül a Makói Hagyma Program, amely magába foglalja a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) génbankjában őrzött makói nemesítésű fajták kipróbálását, fejlesztését, a makói hagyma marketingjét és a termelői összefogás ösztönzését. A vidékfejlesztési tárca által kidolgozott Makói Hagyma Program – összhangban a Nemzeti Vidékstratégiával – alapvető célja: a termelés fellendítése mellett a genetikai erőforrások megőrzése, fejlesztése és köztermesztésben történő felhasználása. A VM közleménye tájékoztat arról, hogy a térség országgyűlés képviselője, Mágori Józsefné makói hagymatermesztőkkel együtt ellátogatott Tápiószelére, ahol a NÖDIK igazgatója, Holly László bemutatta nekik a génbankban őrzött tételeket, és beszámolt az intézetben folyó ez irányú kísérletekről. A NÖDIK munkatársai makói származású magmintákat adtak át a gazdáknak, akik az intézet szakmai segítségével a makói termőterületen végeznek majd összehasonlító kísérletet. A cél az, hogy a kiváló minőség megtartása mellett rövid távon is versenyképesebb, nagyobb ellenállóképességű és magasabb termésátlagot produkáló fajtát találjanak – tartalmazza a közlemény. Mágori Józsefné felhívta a figyelmet, hogy még élnek azok a gazdák, akik egész életükben e növény termesztésével foglalkoztak, és át tudják adni a megszerzett tudást, a tapasztalatot. A képviselő kezdeményezésére hamarosan Makói Hagymaszövetkezet alakul, az erről szóló szándéknyilatkozatot az érintett termelők már aláírták. Mágori Józsefné hangsúlyozta, hogy a hagymatermesztés fellendülése esélyt adna arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.

Vélemény, hozzászólás?