Szigorúbb lesz az uniós élelmiszer-biztonsági ellenőrzés
Tabajdi júniusban írásbeli kérdésben hívta fel az Európai Bizottság figyelmét a problémára, és a hasonló esetek megelőzésére alkalmas óvintézkedéseket szorgalmazott. „A kiemelt ellenőrzések célja, hogy az Európai Unióban megelőzhetőek legyenek az elmúlt hónapokban Magyarországon is tapasztalt élelmiszer-botrányok” – hangoztatta. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi években, különösen az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok a megengedettnél nagyobb növényvédőszer-maradék mennyiséget mértek a Marokkóból és Egyiptomból származó növényi zöldség- és gyümölcstermékek jelentős részében, különösen a paprika és a földieper esetében. Az uniós végrehajtó testület élelmiszerügyi és állategészségügyi hivatala eddig kétszer – 2007-ben és idén – tartott helyszíni ellenőrzést Egyiptomban. Marokkóban egy ellenőrzésre került sor 2006-ban, egy újabbat pedig 2011-ben terveznek. A korábbi esetekben fény derült néhány hiányosságra az érintett országok hatósági növényvédőszer-ellenőrző rendszereiben. Tabajdi Csaba közlése szerint felvetése nyomán az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a marokkói és egyiptomi zöldség- és gyümölcstermékeket 2010. október 1-jével besorolja a fokozottan ellenőrizendő importélelmiszerek körébe. A testületnek a képviselő kérdésére kiadott állásfoglalásából kiderül, hogy az egészségügyi határértékeket meghaladó növényvédőszer-tartalom esetén az uniónak nincs jogköre az élelmiszergyártók és importőrök szankcionálására, az élelmiszer-biztonsági előírások ellenőrzése és betartatása pedig teljes egészében a nemzeti hatóságok feladata. Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri ugyan az EU élelmiszerjogának megfelelő működést, de annak végrehajtása teljes egészében a tagállamok felelőssége.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.