Vadon termett gomba forgalomba hozatalához ezután szakellenőri igazolás szükséges
Ezt Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) november 25-én hatályba lépő rendelete szabályozza. A VM közleményében ismerteti: az Országgyűlés a 2008. január 1-jén életbe lépett, élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben lehetővé tette a vadon termett gombák forgalomba hozatalát, de nem szabályozta a begyűjtést és az árusítást. A vidékfejlesztési miniszter rendeletalkotásával ezt a hiányt pótolta. A rendelet meghatározza a gomba-szakellenőrök tevékenységét, ellenőrzését, a gombaminősítést; a gomba felhasználhatóságának feltételeit; a gombaforgalmazás nyomonkövethetőségét; a gombamérgezéssel kapcsolatos esetek kezelését. A jogszabály melléklete tartalmazza az árusítható gombák körét is. A rendelet kérelem alapján lehetőséget ad emberi fogyasztásra alkalmas, a gombajegyzékben nem szereplő gomba forgalomba hozatalára is meghatározott piacra és időtartamra. A rendelet értelmében vadon termett gombát forgalomba hozni vagy feldolgozni ezentúl csak gomba-szakellenőri igazolással lehet. Ellenőrré az válhat, aki gomba-szakellenőri tanfolyamot végez és sikeres vizsgát tesz; öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai alkalmassági igazolással rendelkezik, és tevékenységét bejelenti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak. (Gomba-szakellenőri tevékenységet az is végezhet, aki igazolja, hogy 1955-1984 között közép- vagy felsőfokú gombaismerői képzettséget szerzett.) A piacokon és árusítóhelyeken 2008 óta rendezetlen körülmények között folyik a vadon termett gombák árusítása; a rendelet mellékletei olyan formanyomtatványokat is tartalmaznak, amelyek a piaci árusításhoz, illetve a vendéglátóipari, kereskedelmi felhasználáshoz szükségesek, hozzájárulnak a gombatételek nyomonkövethetőségéhez. A gombák, illetve a gombából készített élelmiszerek a húskészítményekhez hasonlóan rendkívül romlékonyak, ezért élelmiszerbiztonsági okokból rendkívül fontos a nyomonkövethetőség megkövetelése – hangsúlyozza a VM. A rendelet alapján a tárca később kiegészíti a Magyar Élelmiszerkönyvi irányelvet és a kapcsolódó mellékleteket, amelyek az árusítható gombák részletes minőségi követelményeit tartalmazzák majd fajonként, illetve fajcsoportonként.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.