Veszteséges évet zárt a húsipar

Tovább csökkent a magyar húsipar teljesítménye 2010-ben. A sertés és a marhahús export az utóbbi egy évben közel 50 százalékkal növekedett, azaz 2010-ben meghaladta a 380 millió eurót. A belföldi kereskedelem csökkenése miatt azonban így is deficittel zárta az évet. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke kiemelte, a sertésállomány mostanra nem éri el a 3 milliót, míg a szarvasmarha állomány 3 százalékkal csökkent. A sajtótájékoztatón Dörnyei Otília, a Gfk Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta, hogy 2011-re pozitív változást vártak a szakértők, ám az első negyedévben épp az ellenkezője mutatkozott: a vásárlási hajlandóság visszacsökkent a 2009-es szintre. Kritikus pontja a kérdésnek az élelmiszerinfláció, amely kapcsán a korábban jelzettnél nagyobb emelkedésre számíthatunk. Az igazgatónő azt is elmondta: tudatosabb vásárlókká váltunk a 2011-es évre, az akciók keresése erősen megmutatkozik a vásárlási attitűdökben. Egyre inkább racionális döntéseket hozunk, az eddigi 3-4 helyett akár 8-9 üzletet is felkeresünk vásárlás során, összehasonlítjuk a szórólapok kínálatait és mérlegelünk. Éder Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy az élősertés ára a 2008-as évi tendenciákat követi, talán nem éri majd el azt a szintet, év végéig mintegy 15-20 százalékos emelkedés várható. Az elnök szerint ez az áremelkedés várhatóan jelentős mértékben megjelenik majd a kiskereskedelmi árakban is.  Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy a hatósági díjtételek jelenleg egyenlőtlen arányban oszlanak el. Ezt a húsipari termékek esetében azzal kívánnák kiküszöbölni, hogy január elsejétől adók módjára minimális díjakat szednének a hústermékek után. Ennek összegéről azonban egyelőre nem nyilatkozott, mivel elmondása szerint a második félévre válhat tárgyalásra érdemessé a tervezet.
Írta: Bayer Tamara

Vélemény, hozzászólás?